Jest pewne, że myśląc o kuchni tradycyjnej, na myśl przychodzi nam bardziej blanquette (gulasz - PAP) cielęcy czy stek pieprzowy niż risotto z komosy ryżowej – śmieje się Amandine Chaignot, jedna z trzech szefów kuchni, którzy będą promować francuską gastronomię przygotowując menu dla 15 tys. sportowców w wiosce olimpijskiej.

Reklama

Podobnym tropem idzie pozostała dwójka ekspertów. Zamiast dań z perliczki i raków, Alexandre Mazzia do dań z warzyw i roślin strączkowych użyje jedynie odrobiny ryby, natomiast Akrame Benallal wybrał warzywa z musli i komosą ryżową.

To fantastyczne pod względem ekologizacji – podkreśla Laurent Pasteur, dyrektor projektu Wioski Olimpijskiej i Paraolimpijskiej na igrzyska w Paryżu. Jego celem jest zmniejszenie śladu węglowego poprzez zaproponowanie menu zawierającego produkty lokalne i mniej białka zwierzęcego.

Reklama

Dahl (danie kuchni indyjskiej - PAP) z zielonej soczewicy z Ile-de-France ze skyrem (rodzaj jogurtu) oraz kolendrą i olejem kukurydzianym to „popisowy” przepis firmy Sodexo, która odpowiadać będzie za wyżywienie olimpijczyków.

33 procent oferty stanowią białka roślinne (...) Następuje prawdziwa zmiana – ocenia Pasteur, dbając jednocześnie o to, aby każdy sportowiec znalazł „to, czego chce” wśród ponad 500 przepisów, na podstawie których tworzone będzie olimpijskie menu.

Dobra dla planety dieta, oparta na białkach roślinnych i roślinach strączkowych, nie dla wszystkich sportowców jest odpowiednia – przyznaje Helene Defrance, członkini komisji sportowców komitetu organizacyjnego Paryż 2024, dietetyczka, medalistka olimpijska w żeglarstwie.

Reklama

Jeśli „pokarm roślinny jest znaczącym trendem”, a zawarte w nim przeciwutleniacze „chronią organizm”, „nie jest to coś, co możemy narzucić każdemu. Niektórzy ludzie znajdą aminokwasy w białkach roślinnych, ale nie wszystkie organizmy się dostosowują” – podkreśla Defrance, dodając, że rośliny strączkowe, „są pokarmem dość złożonym".

Potrawy szefów kuchni „wzbogacą” całą ofertę i raczej będą przeznaczone do degustacji. Interesuje mnie oczywiście wszystko, co jest związane z kilokaloriami i innymi sprawami, ale nie jestem tu od tego. Sportowiec nie przyjdzie i nie zje u mnie posiłku w przeddzień swoich zawodów. Jesteśmy tutaj, aby pokazać naszą francuską sztukę kulinarną i zapewnić dobrą zabawę – powiedział AFP Alexandre Mazzia, były znakomity koszykarz, obecnie szef restauracji wyróżnionej trzema gwiazdkami Michelin.

Francja pozostaje daleko w tyle za Anglią i krajami nordyckimi pod względem miejsca przypadającego w menu potrawom roślinnym. W niedawno opublikowanym raporcie, zachęcającym do ograniczenia spożywania mięsa, dziennik "Liberation" przytoczył dane Instytutu ds. Klimatu, z których wynika, że Francuzi spożywają „ponad dwukrotnie więcej mięsa i produktów zwierzęcych niż średnia światowa”.