Ser produkowany jest według starej skrzętnie trzymanej w tajemnicy od wielu pokoleń receptury tylko w jednym miejscu na świecie. Jest to rezerwat przyrody utworzony w Zasavicy, położonej około 100 km na zachód od Belgradu.

Oczywiście to nie jedyny wyznacznik wyjątkowości wędzonego sera, którego cena za kilogram ostatnio przekracza sumę tysiąca euro. Wytwarza się go z mleka pochodzącego od około 130 górskich oślic specjalnej bałkańskiej rasy.

Reklama

Do uzyskania kilograma Pule potrzeba około 25 litrów oślego mleka, które ma obniżoną zawartość tłuszczu.

Dla porównania - w przypadku innych do produkcji takiej samej porcji dojrzewającego sera wykorzystuje się mniej więcej 12 litrów mleka krowiego, siedem owczego i niecałe pięć koziego.

Właśnie Pule ma być w 203 roku jedną z głównych atrakcji w menu sieci restauracji otwieranych przez Djokovica. W tym celu tenisista podpisał umowę z wyłącznym producentem bałkańskiego specjału. Produkująca ser firma zgodziła się sprzedać liderowi ranking ATP całą przyszłoroczną produkcję tego sera.

Zasavica to jedyne miejsce na świecie, gdzie w komercyjny sposób prowadzi się dojenie oślic. Ich mleko sprzedawane jest też w butelkach, ale również wykorzystywane jest do produkcji kremu do twarzy, płynów do kąpieli oraz mydeł. Na jego bazie powstaje też przyprawiony ziołami likier, który można kupić tylko w Serbii. 100 mililitrów tego alkoholu kosztuje ponad dziesięć euro.